STAP

Update

Per 7 juli 2023 heeft de regering besloten de STAP regeling verder af te schalen. Het budget is verlaag van 32 naar 10 miljoen. Ook vallen beroepsopleidingen niet meer onder de STAP regeling. Wij zijn erg teleurgesteld in dit besluit en missen bij deze regeling een heldere visie. 

Op de subsidie pagina kun je verder lezen over de (huidige) andere regelingen die nog wel beschikbaar zijn.

------------------------------------

Alle werkenden en werkzoekenden in Nederland kunnen een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar (inclusief BTW) aanvragen voor scholing en ontwikkeling. 

Deze subsidie heet STAP, wat staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Ga naar de website van het UWV voor de exacte regels en details van de regeling.

Wat zijn de belangrijkste regels van het Stap Budget?

Iedere 2 maanden start een nieuw aanvraagtijdvak. 

De tijdvakken 2023 zijn: 
Aanvraag 03 juli t/m 31 augustus
starten tussen 31 juli en 31 december

Aanvraag 04 sep t/m 31 oktober
starten tussen 2 oktober en 28 februari

01 november en 31 december 
starten tussen 29 november en 30 april

De opleiding dient ongeveer 4 weken na de aanvraagdatum te starten, en binnen 3 maanden na sluiting van het betreffende aanvraagtijdvak. 

Is een opleiding duurder dan 1.000 euro? Dan betaalt de cursist de rest zelf. Ook kan jouw werkgever het restbedrag betalen.

Om het duidelijk te maken een rekenvoorbeeld:
De keuze is bijvoorbeeld gevallen op de opleiding Lichtdiploma I.
Deze opleiding heeft een investering van € 1.550,- excl btw. Dat betekent dat de opleiding € 1.875,50 incl btw is. Indien een STAP subsidie is verleend van € 1.000,- zal het resterende bedrag van € 875,50 incl btw aan de deelnemer worden gefactureerd. 

Hoe werkt het?

Reserveer je plek door op de opleidingspagina te kiezen voor "reserveer met STAP-budget".  Als je je aanmeldt voor een opleiding of cursus met STAP-budget dan moet het eigen privéadres gebruikt waarop je ingeschreven staat bij de burgerlijke stand (dus niet het adres van je werk). Verder is het nodig dat je je geboortedatum opgeeft. Nadat we je gegevens hebben ontvangen krijg je van ons een STAP-aanmeldingsbewijs. Dit bewijs (een PDF document) moet je zelf indienen bij het UWV via het STAP-portaal

Let op: meestal is het budget per periode op binnen enkele dagen, dus het is verstandig het direct te doen zodra het kan. 

Hoe gaat de procedure die je volgt bij het aanvragen?

1: Log vanaf maandag 3 juli 2023 om 10.00 uur in via de link https://www.stapuwv.nl/login
2: Log in met je DigiD en start de aanvraag
3. Kies de tegel “vraag STAP-budget aan”
4. Upload het STAP-aanmeldbewijs (PDF) bij “kies bestand”
5. Vul bij Student-, klant- of inschrijvingsnummer het studentnummer dat op je STAP-aanmeldingsbewijs staat (de laatste 4 cijfers zijn voldoende)
6. Druk bij “Selecteer uw scholing” op de knop “zoeken”
7. Selecteer eerst rechts de naam van de opleider (lighting design academy) en druk op “zoek”  
8. Zoek de scholing op waarvoor je je hebt aangemeld (let ook op de startdatum) en klik op “kies activiteit” de opleiding/cursus moet overeenkomen met de scholing die op je STAP-aanmeldingsbewijs wordt genoemd) en druk vervolgens op de knop “volgende” 
9. Controleer het overzicht
10. Hierna volgen nog een aantal vragen voor het UWV, deze velden zijn verplicht en spreken voor zich.

Indien je budget krijgt toegewezen dan ontvangen wij rechtstreeks van het UWV een melding. Hierna ontvang je (indien van toepassing) een factuur voor het restbedrag.

Wanneer kan ik een STAP-budget aanvraag doen bij jullie? Het advies is om dit direct te doen zodra je weet welke opleiding of cursus je wilt gaan volgen. Wij zorgen dan dat je op tijd je STAP-aanmeldingsbewijs hebt zodat je de aanvraag bij het UWV kunt doen zodra het kan. 

Meer informatie 

Wat gebeurt er als ik de STAP-subsidie niet toegewezen krijg van het UWV?
Er zijn dan aan aantal opties; je neemt deel aan de gekozen opleiding of cursus en betaalt zelf de opleidingskosten. Of je werkgever betaalt de factuur. Of je annuleert de opleiding/cursus en kun je bijvoorbeeld een nieuwe subsidie aanvraag doen bij een volgende STAP ronde.

Wat zijn de regels van het UWV om gebruik te maken van de STAP regeling?
De regels zijn: je hebt in dit kalenderjaar nog geen STAP-budget gekregen;
je ouder bent dan 18 jaar;
je geen AOW ontvangt;
je volksverzekerd bent. Heb je in de afgelopen 24 maanden minstens zes maanden in Nederland gewoond, gewerkt of een uitkering gehad? Dan ben je verzekerd voor de Nederlandse volksverzekeringen. De periode van zes maanden wordt geteld vanaf drie maanden voor de maand waarin je STAP-budget hebt aangevraagd.
Zie verder de website van het UWV voor de exacte regels.
De bedragen op de Lighting Design Academy site wijken af van het STAP-aanmeldingsbewijs. Hoe komt dit? De bedragen op de site zijn exclusief BTW en de STAP-budget subsidie is inclusief BTW. 

Let op: de informatie op deze website stellen we zo zorgvuldig mogelijk samen, maar de exacte regels en uitvoering van het STAP Budget ligt bij het UWV. 

De informatie op de pagina is indicatief en gebaseerd op de gegevens van het UWV. De exacte voorwaarden en besluitvorming gaat via het UWV. Aan de informatie op deze pagina kun je geen rechten ontlenen, voor alle actuele informatie verwijzen wij je naar de website van het UWV.