lichtontwerp (12-dagen)

Algemeen:

Onderstaand lees je meer over de inhoud, de onderwerpen en additionele informatie. Toch nog wat meer vragen? Stuur ons dan een e-mail.

Doelstelling:

Deze opleiding, op HBO niveau, word je een verdere creatieve verdieping in het vakgebied licht aangeboden. Je maakt kennis met nieuwe inzichten en methodieken en ziet hoe dit in de dagelijkse praktijk wordt toegepast. Deze klassikale opleiding bestaat uit 4 modules van ieder 3 dagen die grotendeels gehouden worden in onze eigen lesruimte in Amersfoort. Er worden diverse docenten (experts en specialisten) ingeschakeld om de onderwerpen inzichtelijk te maken en de ontwerpvaardigheden op hoger niveau te brengen. Ook hebben we jaarlijks een aantal sessies die ingevuld worden door (internationale) lichtontwerpers. We verdiepen ons uitgebreid in het lichtontwerpproces en zullen diverse cases, interieur en exterieur, vanaf de brainstorm fase tot aan het definitieve ontwerp doorlopen. Na het completeren van deze opleiding ben je in staat om volledige trajecten van lichtprojecten succesvol af te ronden.

Wat leer je tijdens deze opleiding?

1. Licht en lichtontwerp, context, lichtkunst, geschiedenis en toekomst.

2. Psychologie en perceptie, optische systeem, visuele systeem, interactie ruimte en licht, architectuur en licht, invloed materialisatie, kwaliteit en licht, kleur en licht, verblinding en licht, gezondheid en licht.

3. Verlichtingskunde, begrippen, licht jargon, spectrum, kleurtemperatuur, kleurweergave index, nieuwe inzichten.

4. Lichtbronnen, families en eigenschappen, kunstlicht en daglicht, keuze, culturele aspecten

5. Armaturen, optisch, reflectie, refractie, lenzen, systemen en componenten, elektrische onderdelen, daglicht systemen, lichtverdeling en toepassingen. Lichtregelsystemen, opbouw, communicatievormen, sfeer en energie, lichtscenes. 

Praktijk; normen en aanbevelingen, interieur verlichting, exterieur verlichting, lichtsoftware, vormgeven van lichtplannen, presentatie van lichtontwerpen, lichtontwerpproces, relaties tussen de marktspelers, gereedschappen.

Extra training e-learning Dialux EVO lichtsoftware

Inbegrepen is de  e-learning module van Dialux EVO basic met 60 video lessen welke in een eigen tempo kan worden doorlopen.

Waarom deze opleiding?

De eisen die aan een goed lichtontwerp worden gesteld worden steeds complexer en omvangrijker. Niet enkel de technische kant van het lichtontwerp is belangrijk. Minstens even belangrijk is het hoe mensen een ruimte beleven, welk gevoel wordt opgewekt en wat de boodschap is die verteld wordt. Naast de psychologische aandachtspunten worden ook de gezondheidsaspecten van een lichtadvies steeds belangrijker. Visuele taken hebben een bepaalde hoeveelheid licht nodig, hoe zit het met verblinding? Energiebesparing en comfort in relatie tot gebruiker en leeftijd? Wat is de projectvraag? Hoe zit het met de locatie, de context en het gebruikt? Al deze onderwerpen eisen een gedegen kennis van ons vak en dit gaat veel verder dan uitsluitend de basis in verlichtingskunde. Deelnemers aan deze opleiding kunnen complexe vragen beantwoorden en zijn in staat om nog beter gemotiveerde lichtontwerpen te maken. Met het toepassen van deze kennis en vaardigheden kun je zo een grotere meerwaarde zijn voor opdrachtgevers.

Na het volgen van deze opleiding beschik je over uitgebreide praktische  lichtkennis en lichtontwerpvaardigheden.

Studiematerialen

Je ontvangt een complete set met (digitale) lesboeken, materialen en lichtsoftware. Alle materialen zijn in de opleidingsprijs inbegrepen. 

Opbouw studie

We werken met 4 modules:
module lighting studio >>
module light, perception + culture >>
module design criteria >>
module light + tools >>
Aan het einde van iedere module is er een toets. Voor deze 4 toetsen dient minimaal een 6 te worden behaald. Naast de tentamens is een belangrijk onderdeel de eindcase. Iedere deelnemer ontvangt een opdracht voor een individuele eindcase. Deze opdracht dient zelfstandig uitgewerkt te worden.  Ook voor de eindcase dient minimaal een 6 te worden behaald. Slaagt men voor de tentamens en de eindcase dan ontvang je het diploma lichtontwerp.

Coaching + extra lessen

Gedurende de opleiding zijn er mogelijkheden tot extra ondersteuning. Dit kan door coaching gesprekken, het wisselen van gedachten en extra lesmaterialen. Wij zullen er alles aan doen om je te helpen om de einddoelen te bereiken.

Lesdagen 

module light, perception + culture
lesdagen starten op 31 oktober 2023:
31 oktober 2023
14 november 2023
28 november 2023

module design criteria
lesdagen starten op 27 februari 2024:
27 februari 2024
12 maart 2024
26 maart 2024

module light + tools
lesdagen starten op 9 april 2024:
9 april 2024
23 april 2024
7 mei 2024

module light studio
lesdagen starten op 17 september 2024:
17 september 2024
1 oktober 2024
15 oktober 2024

Examen opleiding lichtontwerp

Je ontvangt het diploma Lichtontwerp indien er een voldoende (hoger dan een 6) resultaat is behaald bij de 4 deeltoetsen en wanneer het eindproject positief (hoger dan een 6) is beoordeeld.

Addendum

Het programma van deze opleiding is opgezet conform de educatieve aanbevelingen van de PLDA en de IALD. Veel docenten zijn lid van de de beroepsverenigingen zoals de NSVV (Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde). Meer weten en/of een afspraak maken? Mail ons uw vragen of mail enkele voorkeurdata voor een vrijblijvend gesprek online of bij ons in Amersfoort. Tot ziens!

informatie

DUUR 
12 DAGEN (72 LESUREN)

PRIJS
€ 4.188,- EXCLUSIEF BTW

BEVESTIGING
NA INSCHRIJVING ONTVANG je VAN ONS EEN BEVESTIGINGSMAIL EN de FACTUUR

DIPLOMA
NA HET POSITIEF  AFRONDEN (72 CPD PUNTEN) VAN DEZE OPLEIDING ONTVANG je HET DIPLOMA LICHTONTWERP VAN DE LIGHTING DESIGN ACADEMY

DOELGROEP
VOOR EEN IEDER DIE DE AANWEZIGE KENNIS EN KUNDE OP EEN HOGER NIVEAU WIL BRENGEN ZOALS; LICHTADVISEURS, LICHTONTWERPERS, ARCHITECTEN, INTERIEURARCHITECTEN, ONTWERPENDE AMBTENAREN, STYLISTEN EN ADVISEURS. DEELNEMERS KOMEN UIT DIVERSE DISCIPLINES; ARCHITECTUUR, STYLING, VORMGEVING, ADVIES, THEATER, ONDERZOEK, GEMEENTEN EN DE LICHTBRANCHE

LUNCH
UITERAARD VERZORGEN WIJ HEERLIJKE LUNCHES

LESMATERIAAL
INCLUSIEF UITGEBREIDE LESMATERIALEN EN TOEGANG TOT ONZE ONLINE LEEROMGEVING

STUDIEBELASTING
GEMIDDELD 4 UUR PER WEEK.

VOORKENNIS
basiskennis van licht is gewenst, die leert u bijvoorbeeld tijdens onze klassikale CURSUS FUNDAMENTALS of door het het volgen van onze e-learning  CURSUS VERLICHTING EN LICHTONTWERP

LOCATIE
LIGHTING DESIGN ACADEMY GROTE HAAG 11 AMERSFOORT 

kies uit deze STARTDATa
31 OKTOBER 2023
27 FEBRUARI 2024
9 APRIL 2024
17 SEPTEMBER 2024

LESTIJDEN
09.00 TOT 16.00 PAUZE VAN 12.00 TOT 13.00

INSCHRIJVEN
BIJ VOORKEUR VIA DE ONDERSTAANDE BUTTON MAAR NATUURLIJK KUN JE ONS ALTIJD EEN E-MAIL ZENDEN

schrijf je in